Een hypotheek kiezen

Een hypotheek dekt de kosten van een woning. De meeste mensen die een eigen huis willen kopen, hebben een hypotheek nodig. De kosten van een woning zijn nu eenmaal erg hoog. Een hypotheek kan gezien worden als een lening, die je in de loop van dertig tot veertig jaar terugbetaalt. Maandelijks los je een deel van de hypotheek af en betaal je rente. Omdat er nogal wat hypotheken zijn, biedt dit artikel hulp bij het zoeken ervan door er drie toe te lichten.

Bankspaarhypotheek
Bij de bankspaarhypotheek gaat de hypothecaire lening gepaard aan een spaarrekening. Het spaarbedrag wordt op een geblokkeerde rekening bij een bank gestort. Dit is de bankspaarrekening. Het spaartegoed is pas na een bepaalde tijd en voor bepaalde doelen op te nemen, in hoofdzaak voor het aflossen van de hypotheek. Echter kan er ook overeengekomen worden om het geld te gebruiken als aanvulling op een pensioentekort of om een uitvaart te bekostigen.

Krediethypotheek
Een krediethypotheek kan gezien worden als een krediet in rekening-courant, met een hypothecair onderpand. Daarom wordt deze hypotheek ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Tijdens de looptijd van de hypotheek kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, worden afgelost en weer opnieuw worden opgenomen. De rente wordt alleen berekend over het bedrag dat ook echt is opgenomen. Het rentetarief is variabel.

Startershypotheek
De startershypotheek is geen gewone hypotheek. Wanneer je nog aan het begin van je professionele carrière staat, ligt je loon vaak wat lager. Met de startershypotheek kun je daarom meer lenen dan je denkt. De startershypotheek houdt er rekening mee dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten dan op basis van je huidige loon mogelijk zou zijn.

Hypotheekadviseur
Deze drie hypotheken dienden als inzicht in de wereld van de hypotheken. De komende weken zullen we nog meer artikelen plaatsen die je een nog uitgebreider beeld zullen geven van de vele hypotheken. In de tussentijd adviseren we je om goed rond te zoeken en eventueel bij een hypotheekadviseur aan te kloppen. Met zijn of haar kennis van zaken kan de hypotheekadviseur je het beste helpen bij het vinden van een mooie hypotheek.