Verstandig met geld 1

Geld is altijd een belangrijk onderwerp van de samenleving geweest. Geld is de motor van het leven geworden en daarom is het zaak er verstandig mee om te gaan. We zetten een stap in de goede richting door je artikelen aan te bieden die je leren verstandig met geld om te gaan.

Geld lenen
Als je besluit geld te lenen, is het van groot belang dat je duidelijkheid hebt in je situatie. Stel jezelf kritische vragen. Ga na of het nodig is om nu geld te lenen en vraag jezelf af of je het geleende bedrag weer kunt terugbetalen. Wanneer je zeker weet dat je geld wil lenen, is het goed om je te oriënteren op de leenmarkt. Op deze website heb je een uitgebreid overzicht aan leningen tot je beschikking staan. Er zijn talloze leningen, maar de meest voor de hand liggende zijn nog wel het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Snelle leningen, zoals het flitskrediet, zijn vaak voor korte overbruggingen en nemen hoge kosten met zich mee.

Notering bij het BKR
Wie een lening bij een bank of erkende kredietverstrekker afsluit, zal worden bijgehouden bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel. Het BKR houdt bij wie een lening afsluit en of deze wordt terugbetaald. Wanneer de terugbetaling problemen oplevert, krijgt de lener in kwestie een zogenaamde negatieve BKR codering. Banken en kredietverstrekkers worden dan op voorhand gewaarschuwd als deze persoon een lening bij hen af wenst te sluiten. In dat geval mogen banken de lening weigeren. Voor iemand met een BKR codering is het vaak moeilijk om een nieuwe lening of een hypotheek te vinden.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het geïnvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!